Υγιεινή Ατμόσφαιρα – Dagiopoulos.gr

Υγιεινή Ατμόσφαιρα

Υγιεινή Ατμόσφαιρα

Προϊόντα Εσωτερικής Υγιεινής Ατμόσφαιρας

Η Kraft Paints είναι ο πρώτος κατασκευαστής χρωμάτων στην Ελλάδα που προέβη οικειοθελώς σε ανάλυση των εκπομπών βαφών τοιχοποιίας επιβεβαιώνοντας, διασφαλίζοντας και πιστοποιώντας την ποιότητά των προϊόντων μέσω των πανευρωπαϊκά φημισμένων και αποδεκτών σημάτων «Indoor Air Comfort®» και «Indoor Air Comfort GOLD®» , ώστε να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία σε συνεργασία με τον Eurofins, τον κορυφαίο οργανισμό στον τομέα των μετρήσεων εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) με περισσότερους από 23.000 προσωπικό και με συλλογική εμπειρία 30 ετών. Συγκεκριμένα οι πιστοποιήσεις του Eurofins Indoor Air Comfort® και Indoor Air Comfort GOLD® παρέχουν τη διασφάλιση ότι όλα τα κριτήρια υγείας για τις εκπομπές VOC των προϊόντων πληρούνται επαρκώς.

 

 

 

 

 

Είναι εθελοντικά σύμβολα, δέσμευσης ενός κατασκευαστή για την ποιότητα του προϊόντος και τη συμβολή του σε ένα υγιές εσωτερικό περιβάλλον.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν πάνω από το 80% του χρόνου τους σε εσωτερικούς χώρους. Συνεπώς, πολλοί ανησυχούν για την ΠΟΙΟΤΗΤΑ του ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ. Γίνεται κατανοητό ότι η κακή ποιότητα του εσωτερικού αέρα προκαλείται από προϊόντα που μπορεί να απελευθερώνουν επιβλαβείς αέριους ρύπους. Το γεγονός αυτό δύναται να προκαλέσει ποικιλία προβλημάτων – που κυμαίνονται από πονοκεφάλους και ερεθισμούς στα μάτια και το λαιμό, σε απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.

Παρόλο που αυτό είναι, κυρίως, ζήτημα σωστού εξαερισμού, το οποίο δεν πραγματοποιείται πάντα σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου είναι η ρύπανση – από τον περιβάλλοντα εξωτερικό αέρα, αλλά και από προϊόντα και υλικά που χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους.

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι η ρύπανση από προϊόντα και οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται εσωτερικά. Οι εκπομπές από τα προϊόντα αυτά ονομάζονται «Πτητικές Οργανικές Ενώσεις» (VOC). Ορισμένες από αυτές είναι φυσικές με βάση τη χαρακτηριστική οσμή των πεύκων. Ορισμένες άλλες είναι συνθετικές, για παράδειγμα πρόσθετα και διαλύτες που χρησιμοποιούνται στα χρώματα. Μάλιστα οι VOC μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ιδιαίτερα για τα παιδιά.

Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι δαπανούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε κλειστούς χώρους, η μακροχρόνια έκθεση σε Πτητικές Οργανικές Ενώσεις στο εσωτερικό τους μπορεί να συμβάλει στο «σύνδρομο του ασθενούς κτιρίου». Στα γραφεία, για παράδειγμα, οι ΠΟΕ προέρχονται από νέα έπιπλα, χαλιά, επενδύσεις τοίχων και εξοπλισμό γραφείου, όπως φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, τα οποία μπορούν να εκπέμπουν πτητικές οργανικές ενώσεις στον αέρα. Το «σύνδρομο ασθενούς κτιρίου (SBS – Sick Building Syndrome)» είναι, λοιπόν, η κατάσταση όπου οι άνθρωποι σε ένα κτίριο υποφέρουν από συμπτώματα ασθενείας ή αισθάνονται άσχημα για μη εμφανή λόγο. Τα συμπτώματα τείνουν να αυξάνονται όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι άνθρωποι μέσα σ΄ ένα κτίριο και να βελτιώνονται ή ακόμα και να εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου όταν οι άνθρωποι είναι μακριά από αυτό

Χημικοί ρύποι

Εκτός από τις Πτητικές οργανικές Ενώσεις (VOC) μερικοί άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επιβαρύνουν την εσωτερική ποιότητα του αέρα είναι:
  • Φορμαλδεΰδη (CH2O)
  • Οξείδια του Αζώτου (ΝΟx)
  • Μονοξείδιο του άνθρακα (CO)

    Οργανική χημική ένωση η οποία εκλύεται κυρίως από μοκέτες, χαλιά, MDF, συνθετικά υλικά αλλά και από τον καπνό του τσιγάρου. Από το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της απόφασης 2010/675/EU απαγόρεψε ή και μείωσε δραστικά τη φορμαλδεΰδη σε ορισμένα προϊόντα.

     Άλλοι Παράγοντες

    •  Μικροοργανισμοί
    • Φυσικοί παράγοντες

    Οι μύκητες όπως αυτός της μούχλας, τα βακτήρια και τα ακάρεα που προέρχονται κυρίως από την υγρασία του κτηρίου ή τις κακές συνθήκες υγιεινής επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

    Πιστοποίηση Eurofins "Indoor Air Comfort"

    Η υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη Ευρωπαϊκή Οδηγία (2004/42/EΚ) περιορίζει τη συνολική περιεκτικότητα (g/L) VOC σε ορισμένα χρώματα και βερνίκια και σε προϊόντα φινιρίσματος οχημάτων, με στόχο τη μείωση των εκπομπών Πτητικών Οργανικών Ενώσεων και της δημιουργίας όζοντος σε χαμηλότερη ατμόσφαιρα. Παρ ‘όλα αυτά, η περιεκτικότητα σε Πτητικές Οργανικές Ενώσεις (g /L) δεν συσχετίζεται με τις εκπομπές κατά τη χρήση (μg / m3) που μετρώνται υποχρεωτικά μέσω εθνικών κανονισμών για χώρες που έχουν ήδη θεσπίσει συγκεκριμένο κανόνα ή εθελοντικά.

    Τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός προϊόντος χωρίς να προκαλέσουν βλάβη εάν δεν απελευθερωθούν από το υλικό, αλλά ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικούς κινδύνους για την υγεία όταν παραμείνει ένας σημαντικός όγκος ελεύθερος. Ο προσδιορισμός της απελευθέρωσης τους στον περιβάλλοντα αέρα του χώρου είναι το ζήτημα ποιοτικών και ποσοτικών μετρήσεων της εκπομπής τους.

    Η εθελοντική, λόγω της έλλειψης πανευρωπαϊκού σήματος, πιστοποίηση Eurofins "Indoor Air Comfort ®ένα καινοτόμο εργαλείο με σκοπό  να αποδειχθεί η συμμόρφωση ενός προϊόντος βαφής με τα κριτήρια χαμηλών εκπομπών VOC που καθορίζονται στην Ευρώπη, καλύπτοντας, επίσης, τις ακόλουθες απαιτήσεις:
    • Βελγική Νομοθεσία – Royal Decree
    • Γαλλική νομοθεσία για εκπομπές VOC
    • Γαλλική νομοθεσία για CMR components
    • Γερμανική Νομοθεσία, AgBB και ABG

    Indoor Air Comfort (IAC) Οριακές τιμές

    Το πιστοποιημένο με "Indoor Air Comfort" προϊόν δείχνει τη συμμόρφωση των εκπομπών VOC με τα κριτήρια όλων των προδιαγραφών που εκδίδουν αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της και εγγυάται ότι ένα προϊόν έχει χαμηλές εκπομπές επικίνδυνων πτητικών οργανικών ενώσεων.

    Είναι ένα εθελοντικό σύμβολο, δέσμευσης ενός κατασκευαστή για την ποιότητα του προϊόντος και τη συμβολή του σε ένα υγιές εσωτερικό περιβάλλον.
    Version 6.0 of February 2017 Test after 3 days Test after 28 days
    Limit Value (μg/m3) Limit Value (μg/m3)
    TVOC (CEN/TS 16516) ≤ 10000 ≤ 1000
    TSVOC —– ≤ 100
    RD –value(NIK) dimensionless —– ≤ 1
    RB – value (LCI) dimensionless —– ≤ 1
    TVOC without NIK or LCI —– ≤ 100
    Total carcinogens (C1A, C1B)* ≤ 10 —–
    Any individual carcinogens (C1A, C1B)* —– ≤ 1
    CMR substances —– ≤ 1
    Formaldehyde —– ≤ 60
    Acetaldehyde —– ≤ 200
      —– Complies

    *As far as detectable with CEN/TS 16516 / ISO 16000-3/-6 test methods

    Δείτε εδώ τη λίστα των προϊόντων με πιστοποίηση Eurofins

    Πιστοποίηση Eurofins "Indoor Air Comfort Gold"

    Η πιστοποίηση «Indoor Air Comfort GOLD ®» συγκεντρώνει όλες τις υποχρεωτικές και εθελοντικές απαιτήσεις χαμηλών Πτητικών Οργανικών ενώσεων και τα προϊόντα που το φέρουν θεωρούνται ως τα «Best-In-Class» από άποψη εκπομπών ΠΟΕ. Καλύπτει επιπλέον όλες τις ακόλουθες απαιτήσεις για διάφορους τύπους υλικών:
    • Βελγική Νομοθεσία – Royal Decree
    • Γαλλική νομοθεσία για εκπομπές VOC
    • Γαλλική νομοθεσία για CMR components
    • Γερμανική Νομοθεσία, AgBB και ABG
    • Σουηδική Byggvarubedomningen
    • EMICODE for flooring installation products
    • GUT for textile floorings
    • Διάφορα EU ecolabel κριτήρια
    • Διάφορα Blue Αngel κριτήρια
    • Διάφορα κριτήρα του Αυστριακού ecolabel
    • LEED εκτός της Β. Αμερικής
    • FEMB standard for sustainable office furniture
    • BREEAM international
    • BREEAM NOR
    • Ιταλική νομοθεσία GPP (Green Building Procurement
    • M1

    Οι κάτωθι απαιτήσεις προβλέπουν διαφορετικά κριτήρια και οριακές τιμές, καθώς και διαφορετικές μεθόδους δοκιμών. Τα προγράμματα πιστοποίησης Eurofins «Indoor Air Comfort®» και «Indoor Air Comfort GOLD®» συνδυάζουν όλους τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς αναφορικά με τις εκπομπές Πτητικών Οργανικών Ενώσεων. Συγκεντρώνουν συνεπώς τις πιο αυστηρές απαιτήσεις σε μια ενιαία σήμανση και έτσι ένα προϊόν με ετικέτα «Indoor Air Comfort®» και «Indoor Air Comfort GOLD®»συμμορφώνεται με τις οριακές τιμές που ορίζονται από οποιονδήποτε νομοθέτημα ή εθελοντικό σήμα σχετικό με τις εκπομπές ΠΟΕ σε όλη την Ευρώπη.

    Indoor Air Comfort (IAC) Gold - Οριακές τιμές

    Version 6.0 of February 2017 Test after 3 days Test after 28 days
    Limit Value (μg/m3) Limit Value (μg/m3)
    TVOC (CEN/TS 16516) ≤ 1000 ≤ 100
    TSVOC —– ≤ 50
    RD –value(NIK) dimensionless —– ≤ 1
    RB – value (LCI) dimensionless —– ≤ 1
    TVOC without NIK or LCI —– ≤ 50
    Total carcinogens (C1A, C1B)* ≤ 10 —–
    Any individual carcinogens (C1A, C1B)* —– ≤ 1
    CMR substances —– ≤ 1
    Formaldehyde —– ≤ 10
    Acetaldehyde —– ≤ 50
      —– Complies

    *As far as detectable with CEN/TS 16516 / ISO 16000-3/-6 test methods

    πηγή : https://kraftpaints.gr/healthy-atmosphere

     

    Προηγούμενο άρθρο Σειρά Προϊόντων Kerakoll Biocasa
    Επόμενο άρθρο Έρχεται νέος κύκλος αιτήσεων στο ''Εξοικονομώ II"