Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» θα ζεστάνουν την αγορά – Dagiopoulos.gr

Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» θα ζεστάνουν την αγορά

Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» θα ζεστάνουν την αγορά

Νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» θα ζεστάνουν την αγορά

Με νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» το υπουργείο Ενέργειας επιδιώκει να αναθερμάνει την αγορά.

Έναν τομέα ο οποίος βρίσκεται αρκετά πίσω στη χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες ενεργειακές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται προσπαθεί να «θέσει σε κίνηση» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργώντας νέα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις.

Όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥΠΕΝ, στο επόμενο διάστημα αναμένονται νέες προκηρύξεις οι οποίες θα αφορούν σε εξειδικευμένα προγράμματα για τον Τουρισμό και τη Βιομηχανία.

Πρόκειται για προγράμματα επιδότησης τα οποία σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή με στόχο να αυξηθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ενώ μια βασική παράμετρος είναι να «αναθερμανθεί» και η αγορά της κατασκευής και των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων ειδικοτήτων.

Όπως τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, «στόχος είναι να βελτιώνεται η εξοικονόμηση ενέργειας στο σύνολο των δραστηριοτήτων κατά 1,5%» ενώ μέχρι το 2030, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο το 10% του κτηριακού αποθέματος θα αφορά σε ενεργειακά αναβαθμισμένα κτήρια.

Η αγορά ζητά ευελιξία και διάλογο με το υπουργείο

Η αγορά δείχνει να προσδοκά περισσότερα από τα νέα προγράμματα σε σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα (Εξοικονομώ Ι, ΙΙ) που προηγήθηκαν. Ο κ. Παντελής Πατενιώτης, μηχανικός και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης μιλώντας στο insider.gr αναφέρει ότι για να υπάρξει επιτυχία σε όλα τα επίπεδα, απαιτείται ευελιξία και να εισακουστούν τα αιτήματα της αγοράς, δηλαδή των επαγγελματικών/επιχειρήσεων που θα αναλάβουν τα έργα και των τουριστικών επιχειρήσεων και των βιομηχανιών.

«Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να ακούσει τις προτάσεις μας. Πρόκειται για προγράμματα που δεν έχουν ξανατρέξει και καλό είναι να αποφευχθούν τυχόν αστοχίες. Χρειάζεται ευελιξία στον τρόπο χρηματοδότησης, στις προκαταβολές. Από τα προηγούμενα προγράμματα ελάχιστα αιτήματα της αγοράς ικανοποιήθηκαν. Όταν ο ιδιώτης ή ο επαγγελματίας χρειάζεται αρχικά να δαπανήσει ίδια κεφάλαια και μετά να λάβει την επιδότηση, δεν μιλάμε για ευέλικτα προγράμματα. Οι επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Ούτε να δανειστούν μπορούν.

Τα προγράμματα θα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην κινδυνεύουν οι επιχειρήσεις να βρεθούν εκτεθειμένες σε περίπτωση που τελικά κάτι δεν εγκριθεί (ενώ θα έχει πληρωθεί) ή σε περίπτωση που δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο για να καλύψουν τις αναβαθμίσεις».

Πένη Χαλάτση

πηγή : https://www.b2green.gr/el/post/64494/nea-programmata-exoikonomo-tha-zestanoun-tin-agora

 

Προηγούμενο άρθρο Έρχεται νέος κύκλος αιτήσεων στο ''Εξοικονομώ II"
Επόμενο άρθρο Οικολογικά χρώματα : Η ιδανική επιλογή για το παιδικό υπνοδωμάτιο